Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Työ- ja elinkeinoministeriön Työmarkkinatori-blogissa:
Työnhakijalla on haastetta kyllikseen, jos haluaa olla tehokas työnhaussa.
Pitää laatia perinteinen ansioluettelo, video-CV, graafinen ansioluettelo, avoin hakemus, lisätä profiilinsa työkkärin, Monsterin, Oikotien, Duunitorin ja Jobillan verkkopalveluihin, lähetellä hakemuksia avoimiin työpaikkoihin ja avoimia hakemuksia kaikkiin itseä kiinnostaviin yrityksiin. Ja Suomesta löytyy arviolta n. 680 HR- ja rekrytointialan yritystä — lähetä tai lataa CV:si näiden yritysten tietokantoihin, jotta he voivat löytää sinut helpommin, jos osaamistasi vastaava haku tulee heille auki. Jos osaamisesi on tiukkaa asiantuntijuutta huokuvaa tai haet organisatorisesti korkean tason paikkoja, muista lähestyä myös kaikkia kymmeniä suorahakufirmoja.
Sen lisäksi pitäisi tehokkaasti osata hyödyntää “somea” eli sosiaalista mediaa. Somepalveluiden kirjo on laaja, ja aktiivisesti pitäisi luoda profiilia, päivittää statusta, verkostoitua, ja osallistua keskusteluihin erilaisissa työnhaku- ja osaamisryhmissä, alumniryhmissä, toimialaryhmissä, ja vaikka missä — monessa eri kanavassa. Muistathan ainakin Linkedinin, Twitterin, Facebookin, ja harkitse sitä videon jakamista YouTuben ja Vimeon kautta, “tubettaakin” voisi, Snapchatissä “snäppäämistä”, Instagramissa “grammaamista”, ja WhatsApp-ryhmissä aktiivisesti työnhausta kertomista unohtamatta.
Jos olet sinkku tai parisuhteesta huolimatta käytät Tinderiä, pidä sielläkin silmäsi auki, Tinderissäkin ovat yritykset jo jakaneet rekrytointi-ilmoituksia — usko tai älä! Periscopen ja Google Plussan voit laittaa harkintaan, mutta ehkä ne voi jo kohta unohtaa tai ainakin pitää “toissijaisina” palveluina työtä hakiessa. Toki näissäkin palveluissa työpaikkoja vielä ilmoitellaan, vaikkakin vähenevässä määrin. Ja uusia somepalveluita tulee jatkuvasti lisää. Oletko aktivoitunut jo Bebee-palveluun rakentamaan henkilöbrändiä, bloggaatko Mediumissa, tai haetko freelance-työtä Creative Mindsin tai Nerot.fi:n kautta?
Viimeisimpänä kuvaan on tullut liuta työnhakusovelluksia, joita pitäisi osata käyttää; luoda profiilia, hakea paikkoja, luoda työnhakuvahteja, ja olla aktiivinen työnantajien suuntaan. Eikä siinä vielä kaikki, kuten TV-shop sanoo. Ovatko sinulle jo tuttuja Tiitus, Pockethunt, Treamer, Evulate tai Piik.it?
Ethän ole unohtanut käydä oman alan verkostoitumistilaisuuksissa, rekrytointimessuilla, alumnitapaamisissa, ja muissa paikoissa joissa potentiaalisesti kiinnostaviin ihmisiin ja yrityksiin voi törmätä, vakuuttaa persoonallisuudellaan ja “päästä rekrytoijan iholle”. Voisihan sitä harkita työnhakublogin perustamista tai portfolion luomistakin, jos osaamista voisi tuoda jollain tavalla visuaalisesti esille. Jos olet oikein innokas, tee työnhaku-käyntikortti tai “flyeri”, lentolehtinen, osaamisestasi, ja jaa niitä.
Ai niin, ja jos kuullut johonkin ammattiliittoon tai olet profiililtasi TE-toimiston tai paikallisen ELY-keskuksen jonkun työllistämishankkeen kohderyhmää, voit osallistua työnhakuvalmennuksiin, joissa prepataan CV:tä, harjoitellaan hakukirjeiden tai “pain letterin” laatimista, opetellaan työhaastattelussa toimimista, pukeutumista, ulosantia, työnhakuvideon tai blogin tekoa, ja sometyönhakua yleisesti. Unohdinkohan jotain? Varmasti.
Vaihtoehtoja on loputon määrä. Aina voi olla hiukan aktiivisempi, vaikka työnhakuun käyttäisi 24/7.
Käytä siis aikasi ja resurssisi järkevästi. Mieti missä oikeasti kannattaa olla läsnä. Ja toisaalta missä ei. Valinta on vaikea, mutta sitäkin tärkeämpi.
Valinnanvaikeus on kova, vaihtoehtoja on paljon ja kaikissa edellä mainituissa kanavissa ja toimintatavoilla kuitenkin työllistyy ihmisiä eri aloille ja erilaisilla osaamisilla. Satsaatko isompiin ja vakiintuneempiin, joissa on jo paljon käyttäjiä, standardisoituneita ominaisuuksia ja toimintatapoja, ja joista on helppo saada koulutusta? Vai oletko aikainen omaksuja, hankkiudut kanavaan tai alat hyödyntää toimintatapaa, jossa on vähemmän käyttäjiä ja joilla / joissa on vielä helpompi erottautua joukosta? Tukeeko joku tietty palvelu juuri sinun tapaasi toimia, tai onko jossain kanavassa paljon samankaltaisia ihmisiä, jolloin voisi olettaa sieltä myös etsittävän juuri tietynlaisia osaajia?
Valinta on sinun ja vain sinun. Ei ole yhtä oikeaa tai erityisen väärää tapaa toimia, mutta toki uraohjaajat ja rekrytointialan ammattilaiset osaavat hieman perusteellisemmin ohjata sinua oikeanlaiseen kanavaan, jotta et joudu kahlaamaan kaikkia läpi sitä oikeaa etsiessäsi.
Muista työnhaussakin maalaisjärki, joka paikassa ei ole järkeä olla läsnä. Poimi muutama juuri sinun toimintatapaasi tukeva kanava, josta löytyy sitä oikeaa kohdeyleisöä tai sinulle sopivia työpaikkoja, ja satsaa näihin palveluihin kunnolla, sinne tänne huiskimisen sijaan.
Tsemppiä työnhakuun!
// Tom Laine, www.linkedinopas.fi