Share

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu Mielekäs työ -blogissa, http://www.mielekastyo.fi/uravinkkejauml/miten-hyodynnan-somea-tyonhaussa

 

Voit laatia ansioluettelon ja hakea sillä sataan avoimeen työpaikkaa ja jäädä ilman haastattelukutsuja. Voit laatia hienon työnhakublogin ja kukaan ei löydä sitä. Voit jakaa viisauttasi Twitterissä ja viestiä Facebook-verkostollesi kaiket päivät ilman että kukaan ymmärtää osaamistasi, tavoitteitasi tai kiinnittää promootioosi sen suurempaa huomiota.

Sitten yhtenä päivänä Sari Veikkolainen YLE:ltä, Terhi Aho Psyconilta, Pauli Aalto-Setälä Allerilta tai Heini Hult TEK:iltä jakaa työnhaku-twiittisi tai LinkedIn-profiilisi Twitterissä ja yht’äkkiä blogissasi käy tuhansia lukijoita, Twitter-viestiäsi jaetaan kymmeniä kertoja, saat kymmeniä LinkedIn-kutsuja ja joku sopiva ihminen kiinnostuu tekemisistäsi – saat työtarjouksen tai useampia.

Työnhaku on haastavaa, muttei mahdotonta. Omaa työnhakua voi edistää monella tavalla, mutta on usein vaikeaa ymmärtää mikä tai mitkä tavat ja some-kanavat voisivat edistää työllistymistäsi, mihin sitä aikaa oikeasti kannattaisi käyttää. Valitettavasti ei ole mitään yksinkertaista muottia tai standardia mitkä kanavat toimivat kullekin osaajalle, mutta yksi asia on varmaa – aktiivisuus ja verkostoituminen kannattavat.

Sen sijaan että jaat tietoa työnhaustasi kavereillesi, mitä jos tarkoituksella pyrkisit etsimään niitä oman alasi mielipidevaikuttajia, verkostoituisit some-aktiivien rekrytoijien kanssa, tai ihmisten joilla yleisesti on paljon seuraajia ja sellainen status että heidän sanomisiaan kuunnellaan enemmän kuin vain mattimeikäläisen turinoita.

Pystytkö tunnistamaan oman alasi vaikuttajat? Onko joku entisistä kollegoistasi tai esimiehistäsi tai asiakkaistasi ollut pitkään aktiivinen sosiaalisessa mediassa? Onko Pauli Aalto-Setälä koulukaverisi veli tai oletko käynyt Sarin kanssa samalla crossfit-tunnilla tai Heinin kanssa tanssimassa? Uskallatko pyytää heitä LinkedIn-verkostoosi tai ottaa yhteyttä Twitterin kautta?

Ja jos vielä haluat nostaa löydettävyyttäsi, muista että LinkedIn on oletusarvoisesti 100% ammatillinen palvelu ja siellä on paljon melko avoimia verkostoitujia. Aktivoidu kutsumaan entisiä tai nykyisiä kollegoitasi, asiakkaitasi, ystäviäsi tai naapurin insinööri verkostoosi, rekisteröidy oman alasi LinkedIn-ryhmiin ja avaa fiksuja keskusteluja, rekisteröidy avoimiin työnhaku- ja rekrytointiryhmiin tutustumaan mitä työmarkkinassa tapahtuu ja kuka on aktiivinen, ja tutustu rekrytoijiin joilla on paikkoja mielenkiintoisissa firmoissa tai samalle alalle kuin mihin tähtäät – ja lähetä kaikille keskustelukumppaneillesi piakkoin LinkedIn-kutsu. Jos Facebook on haastava ammatilliseen verkostoitumiseen, LinkedIn on aika selkeä ensisijainen palvelu siihen tarkoitukseen, ja Twitter sekä Google Plus tulevat hyvinä vaihtoehtoina ja täydentävinä palveluina. Erityisesti Twitterin merkitys on kasvanut huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana ja siellä mielipidevaikuttajien, rekrytoijien ja muiden mielenkiintoisten ihmisten kanssa keskusteluyhteyteen pääseminen on ehkä helpointa kaikista palveluista.

Mieti siis miten oma aktiivisuutesi ja verkostoitumisesi voi edesauttaa löytymistäsi, kenen joukoissa seisot! Aktivoi verkostosi jakamaan tietoa osaamisestasi ja tavoitteistasi ja linkkejä osaamisprofiileistasi, ja pyydä heitä vinkkaamaan sinulle sopivia firmoja, ihmisiä ja työpaikkoja. Kaikki some-palvelut toimivat hieman eri tavoin, joten työnhaun aktiivisuus ja osaamisen esittely toimivat myös eri tavoin, mutta löydettävyyttä voi parantaa kaikissa! Ja ethän unohda reaalimaailman verkostoitumista ja tapaamiesi ihmisten lisäämistä some-verkostoihisi! Ole aktiivinen, verkostoidu laajasti!

Lisää some-työnhausta eri kulmilta löytyy osoitteista http://www.city.fi/blogit/tyonhakuopashttps://www.facebook.com/tyonhakuhttp://www.pinterest.com/tomlaine/ ja Työnhakuopas-kirjasta http://www.talentumshop.fi/tyonhakuopas.html