Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu suppeampana ja ilman kuvia LinkedInin Sosiaalisen Median Strategiat -ryhmässä
Linkedin Follow – toiminnallisuus
LinkedInin Follow-toiminallisuus on yksi viime aikojen mielenkiintoisimpia lisäyksiä LinkedInin toiminnallisuuksiin erityisesti yritysten ja työnhakijoiden näkökulmasta. Follow´n avulla yritykset pystyvät saamaan aivan uudenlaista informaatiota erityisesti kilpailu-näkökulmasta, ja työnhakijoille taas itsensä tunnetuksi tekeminen kiinnostavaksi potentiaalisen työnantajan silmissä voi olla juuri SE juttu etsittäessä uusia haasteita uralle. Toisaalta kun yritys etsii uusia osaajia Linkedinin kautta, Follow´n avulla voit olla ensimmäisten joukossa jotka saavat tästä tiedon.
Follow´n avulla voit siis seurata ihmisiä, yrityksiä, ja keskusteluja. Kaikki näissä tapahtuvat muutokset – yritysten uudet työpaikat, muutokset henkilöiden työsuhteissa ja keskustelujen uudet kommentit – voit saada suoraan sähköpostiisi. Kaikki uudet kontaktisi jotka hyväksyt – jos he ovat samoissa ryhmissä kanssasi – ovat automaattisesti seurattavia, ja jos haluat olla jotakin henkilöä seuraamatta, pitää sinun mennä ko. ryhmään ja valita sieltä henkilö pois seurattavien listalta.
Päivitykset näkyvät Ryhmä-sivujen ´People I´m Following´ -osiossa, ryhmien ´Updates´ -osioissa, ´Overview´ -osioissa, ja voit saada niitä myös sähköpostiisi asetuksistasi riippuen.
Follow-toiminnallisuuden tullessa käyttöön Linkedin teki tiettyjä oletuksia liittyen profiiliisi. Yksi niistä on se, että jos olet LinkedInissä jonkun ryhmän jäsen, oletuksena on että haluat seurata keskusteluja tässä ryhmässä, ja siksi henkilöitä jotka jakavat kanssasi ryhmän laitettiin ´seurattaviksesi´. Eli heidän profiiliinsa tekemät päivitykset voit saada automaattisesti ilmoituksina sähköpostiisi. Tämä koskee kuitenkin vain 1. asteen kontaktejasi. Voit itse valita seurattaviksi muitakin ryhmän henkilöitä, mutta 1. asteen kontaktit ryhmistä ovat automaattisesti seurattavia. Sinun pitää ryhmien kautta erikseen poistaa seurattavuus kunkin henkilön kohdalta, tähän ei valitettavasti ole ´valitse kaikki´ mahdollisuutta – ainakaan vielä.
Huom! Kun alat seurata tai jätät seuraamatta henkilöä, tämä koskee kaikkia ryhmiä ja keskusteluita joissa molemmat olette mukana. Seurattava ei saa seuraamisesta tai siitä luopumisesta mitään ilmoitusta, joten periaatteessa voit seurata kilpailijoitasi salaa jos he eivät ko. funktiota ole huomanneet tai sitä muuten käytä.
Keskusteluiden osalta kaikki keskustelut joihin olet osallistunut on automaattisesti laitettu seurattaviksi jollet toisin valitse. Ja keskustelujen osalta taas pystyt poistamaan seurattavista vaikka kaikki kerralla.
Siihen miksi yleensäkään haluaisit seurata ketään Linkedinissä on monta hyvää syytä, omasta tilaanteestasi riippuen. Hakiessasi uusia haasteita uralle tai jos muuten haluat tuoda asiantuntijuuttasi esille, voit esim.;
– Seurata firmoja ja henkilöitä. Joku vanha kontaktisi on ehkä saanut pestin positioon jossa voisi palkata sinut tai suositella oikealle henkilölle. Yrityksen sisäinen referenssi on aina arvokas lähestyessäsi yritystä.
– Rekrytoija tai esimies josta et niin kovasti välittänyt, on siirtynyt muihin tehtäviin yrityksen sisällä tai pois yrityksestä, jolloin sinulle on auennut uusi mahdollisuus hakea ko. yritykseen tai positioon johon et uskonut tämän henkilön kautta pääseväsi – tai jopa positioon johon tämä henkilö ei sinua aiemmin ollut valinnut.
– Joku seurattavistasi on nimetty uuteen projektiin josta olet kiinnostunut
– Kontaktisi on kirjoittanut uuden artikkelin, aloittanut uuden ryhmäkeskustelun tai jättänyt ryhmäkommentin johon voisit kommentoida, teet näin itseäsi tunnetuksi (ja halutuksi?) yrityksen/henkilön silmissä. Korostat asiantuntijuuttasi.
– Näet keitä muita ko. henkilöä tai yritystä seuraa, tunnet siis ainakin osan ´kilpailijoistasi´ tulevien projektien tai avoimien työpaikkojen suhteen.
– Jos yritys tarkkailee ketkä heitä seuraavat, voit osua oikean henkilön silmiin ja erottua positiivisesti tai muuten vain jäädä mieleen tulevia paikkoja / projekteja silmällä pitäen.
– Huomaat että seuraamallasi yrityksellä menee erityisen hyvin/huonosti (lakkautetaan/avataan toimipiste/projekti/yksikkö), tapahtuu muutoksia yrityksen rakenteissa, paljon ihmisiä lähtee yrityksestä tai muuta mullistavaa on meneillään. Tällöin voi aueta mahdollisuuksia joista olet kiinnostunut tai vastaavasti osaat olla hakematta yritykseen jonka toiminta näyttää epävakaalta tai jonka fokus on siirtymässä pois sinulle kiinnostavalta alueelta. Yrityksen markkinatilanne saattaa olla muuttunut, jolloin voit myös havainnoida vastaavia tilanteita paremmin/nopeammin kuin monet muut vastaavassa tilanteessa olevat.
– Ketkä ovat oman alasi parhaita ja arvostetuimpia asiantuntijoita, voitko oppia heidän toimintatavoistaan tai heistä jotakin joka voisi olla hyödyllistä omalle urallesi? Seuraatko heidän tekemisiään?
Useimmat em. toimivat myös myynti- ja markkinointitilanteissa ja yleisesti kilpailijaseurannassa. Jos haluat seurata potentiaalista tai nykyistä asiakasta ja/tai heidän tiettyjä työntekijöitään, saat arvokasta tietoa heidän toiminnastaan edellä kuvatun kaltaisista muutoksista. Osaatko/haluatko käyttää tätä informaatiota hyväksesi? Haluatko nähdä ketä henkilöitä tai mitä yrityksiä kilpailijasi seuraavat? Onko kilpailijasi seuraama yritys heidän asiakkaansa, sinun asiakkaasi, vai mahdollinen potentiaalinen uusi asiakas/kontaktihenkilö ja myyntiponnistelujen arvoinen? Onko kilpailijasi aukaissut paljon uusia positioita, uusia projekteja tai uuden toimipisteen? Miten se vaikuttaa sinuun ja edustamaasi yritykseen?
Jatkossa varmasti mielenkiintoisia aspekteja seuraamiseen tulee myös siitä löytyykö päivityksistä tietoa yrityksen projektien, rekrytointien ja organisaatioissa tapahtuvien muutosten lisäksi mahdollisesti tulevista tuotteista, uusista tuoteversioista tai palveluista, uusista maantieteellisistä muutoksista toiminnassa, yms. Pystyykö yritys tai pystytkö sinä tekemään seuraajista ostavia asiakkaita, faneja/suosittelijoita, tai viestinviejiä brändillesi tai tuoteuudistuksillesi? Sama tietysti koskee faneja Twitterissä, Facebookissa ja monessa muussakin yhteisössä, mutta Linkedinin käyttäjien profiloituminen asiantuntijoiksi, johtajiksi, yrittäjiksi ja muiksi tunnustetuiksi osaajiksi korkeammalla profiililla kuin missään muussa laajalti käytetyssä yhteisössä varmasti luo kiinnostavuutta myös omia aktiviteettejasi kohtaan. Oletko samaa mieltä? Tuleeko mieleen muita mielenkiintoisia ja hyödyllisiä käyttötapoja Follow-toiminnallisuudelle? Jätä kommentti!
Onnea seuraamiseen!
Ps. Follow-toiminallisuus on epävirallisesti rajoitettu 5000 henkilöön ja 200 yritykseen tällä hetkellä, eli jos haluat seurata useampia, pitää sinun luoda Linkediniin toinen profiili.