Share

li-megaopas-kansi
Olen jo pitkään suunnitellut kaiken kattavaa opusta LinkedInistä, kun näen ympäri Suomea pidettävän mitä erikoisempia LinkedIn-koulutuksia, joissa osassa kouluttajalla on hyvin keskinkertaista osaamista aiheen parissa. Suomessa jaetaan paljon jopa täysin virheellisiä ja vanhentuneita oppeja LinkedInin hyödyntämisestä, erityisesti työnhaku-kulmalla. Siksi LinkedIn Megaopas. Sano EI huonoille LinkedIn-koulutuksille!

Valitettavasti LinkedIn on jatkuvassa muutoksen pyörteessä; uusia ominaisuuksia tulee ja vanhoja poistuu, ominaisuudet ja käyttöliittymä muuttuvat, palvelun mobiilisovellukset ja mobiilinäkymä ovat hyvin rajalliset ja usein käytettävyydeltään hieman heikot, ja Suomessa LinkedInin käyttö mobiilisovelluksilla on kaiken kaikkiaan hyvin haasteellista, kun niitä ei ole läheskään kaikkia Suomessa saatavilla. LinkedInistä on peräti 14 eri sovellusta pelkästään iOS:lle Yhdysvalloissa, kun Suomessa niitä on virallisesti saatavissa vain 5, pienellä tutkiskelulla aktiivinen etsijä saattaa löytää pari lisää. Ja kun LinkedInin toimintatapa uusien ominaisuuksien käyttöönotossa on vielä hieman erikoinen – uusi ominaisuus tulee käyttöön pitkän ajanjakson aikana pikku hiljaa ilman virallista aikataulua eri käyttäjille eri aikaan – tarkoittaa se että Suomessa on käytössä 3-4 eri versiota LinkedInistä jatkuvasti sen mukaan, miten monelle uudet ominaisuudet on kulloinkin ehditty antaa. Eli ei ole olemassa yhtä yhtenäistä LinkedIniä.

Ei siis ole tuntunut kovin järkevältä julkaista LinkedInistä varsinaista kirjallista tuotosta, kun se ulos tulleessaan on aina joltain pieneltä osalta vanhentunut, ja vanhenee suhteellisen nopeaan, puhumattakaan että pystyisi tuomaan esille kaikki LinkedInin kulloisetkin versiot.

Itse asiassa, juuri tämän oppaan julkaisun aikaan LinkedIn on alkanut laventaa yhtä ryhmiin liittynyttä rajoitetta, jota kirjassa ei siis ehditty käsitellä. Aiemmin LinkedIn-tilillä pystyi olemaan jäsenenä vain max. 50 ryhmässä, mutta nyt raja on vaivihkaa nostettu 100 ryhmään per tili.  Tästäkään ei ole julkisesti juurikaan puhuttu tai sen kummemmin tiedotettu, muutoksia vaan tulee loputtomaan tahtiin.

No, nyt opas on saatu kuitenkin puristetuksi kasaan. Ilmainen LinkedIn Megaopas on yhdenlainen some-kulttuuriteko ja vastalause huonoja koulutuksia vastaan!

Pyrin blogeissani www.somehow.fi ja www.tomlaine.com tuomaan tasaisin väliajoin esille LinkedInissä tapahtuvia muutoksia, joten kannattaa seurata niitä, tai sometileistäni erityisesti LinkedIniä ja Twitteriä, jos haluaa pysyä ajantasalla LinkedInin muutoksista. Kaikista pienistä muutoksista en tule kirjoittamaan, mutta isommat käänteet tulevat esitellyksi.

Megaopas on tuotu kaikille ilmaiseksi saataville osoitteeseen http://www.linkedinopas.fi 

Oppaassa on loka-marraskuussa koostettu katsaus palvelun sen hetkisiin ominaisuuksiin henkilöprofiilin osalta, yritysprofiilin perustaminen ja hallinta (sekä perinteinen että tulossa oleva käyttöliittymä), Showcase-sivujen luominen ja hallinta (perinteinen ja tulossa oleva), ryhmien perusominaisuudet, Jobs-osio sekä työpaikan ilmoittamisen että työnhakemisen näkökulmista, Pulse-blogialusta, Campaign Manager -mainostyökalu, tulossa oleva Freelance Marketplace (ProFinder), sekä lyhyt esittely muutamiin muihin ominaisuuksiin.

Kyseessä on 174-sivuinen tietopaketti kaikesta olennaisesta perustoiminnasta LinkedInissä. Siitä on totta kai jätetty myös paljon asioita pois. Pois ovat jääneet case-esimerkit, analyysit, maksulliset palvelut, ”porsaanreiät”, mobiilisovellukset, hakukoneoptimointi, piilotyöpaikat, LinkedIn Education, LinkedIn Learning, SlideShare, ja monia, monia muita asioita. Näitä käyn läpi erilaisissa live-koulutuksissa ja webinaareissa, joten jos haluat näistä oppia lisää, niin kannattaa osallistua, mutta kaikki perustoiminnollisuudet ovat siis saatavilla ilmaiseksi Megaoppaasta, niillä pääset jo erittäin pitkälle palvelun hyödyntämisessä.

Tammikuussa olisi tarkoitus pitää ilmainen 1-2 tunnin LinkedIn-webinaari, jossa näitä asioita käydään tiivitetysti läpi, ja samassa tullaan lanseeraamaan helmikuussa pyörivä verkkokurssi, jossa LinkedInin ammatillista käyttöä käydään läpi aika syvällisesti – mukana mm. hakukoneoptimointi, porsaanreikä ihmisten tavoittamiseen ilmaiseksi, InMailien ääri-hyödyntäminen, asiantuntijapalveluiden myyntiä, ja paljon muuta.

Kirjan tekstit ja esimerkit ovat omaa käsialaani, taitosta ja visuaalisesta ilmeestä vastaa Joonas Villanen.

HUOM! Opas on siis ilmainen ja kenen tahansa saatavilla, mutta sen jakamista ja käyttöä koskevat normaalit tekijänoikeuslain rajoitteet, ja kannattaakin ottaa huomioon alla oleva käyttöä koskeva lauseke.

Materiaalin saa kuka tahansa ladata omaan käyttöönsä osoitteesta http://www.linkedinopas.fi, mutta sen kaupalliseen käyttöön pitää ostaa lisenssi tai pyytää erillinen lupa sähköpostiosoitteen tom.laine@somehow.fi kautta. Materiaalia ei saa sellaisenaan jakaa tai esittää ilman tekijän kirjallista lupaa. Jos olet kouluttamassa LinkedIn-aiheisiin ja käytät materiaalin kuvia tai esimerkkejä, niihin pitää pyytää lupa tai ostaa lisenssi jolla voit materiaalia käyttää. Muista myös aina merkitä/mainita lähdeviite kun kerrot tästä materiaalista löytämiäsi esimerkkejä ja vinkkejä! Kiitos! 

Jos sinulle heräsi tästä ajatuksia tai kysymyksiä, voit jättää ne näiden verkkosivujen Tietoa meistä -osion yhteydenottolomakkeen kautta tai suoraan sähköpostilla osoitteella tom.laine@somehow.fi. Kun sähköpostini on kuitenkin melko ruuhkainen, toivon kärsivällisyyttä vastauksen kanssa. Voit toki myös lähettää verkostoitumiskutsun LinkedInissä jos niin haluat, profiilini löytyy osoitteesta http://www.linkedin.com/in/tomlaine

Nähdään LinkedInissä!